05/06 november 2024
Vanochtend lazen we dat NRC opnieuw een artikel heeft geplaatst dat vol onjuistheden en tegenstrijdigheden staat en suggestief is over de werkwijze van onze stichting.
We betreuren ten diepste dat NRC ondanks onze herhaalde toelichtingen, de keuze heeft gemaakt onze gedetailleerde toelichtingen en informatie niet te gebruiken en feitelijkheden te verdraaien. Door een onjuiste lezing en interpretatie van de begroting van SGH kloppen geen van de genoemde cijfers en bedragen.
Deze berichtgeving zet individuen en organisaties – en daarmee in feite ook benadeelde ouders – onterecht in een kwaad daglicht. De beweegreden om dit te doen, is voor ons een raadsel. Hoe heftig en afleidend ook, we blijven vastberaden om onze bewezen en werkende herstelaanpak voor steeds meer benadeelde ouders mogelijk te maken.
Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het realiseren van onze omvangrijke herstelaanpak met grote maatschappelijke verantwoordelijkheid, zowel richting benadeelde ouders als de gehele samenleving. Oudertevredenheid en kosten-efficiëntie van de operatie zijn dan ook vanaf het begin onze twee vertrekpunten. Dit doen we door:
Partneraanpak waarmee:
top-professionals op flexibele basis beschikbaar worden gesteld op basis van maatschappelijke (dus sterk gereduceerde, géén commerciële) tarieven. De toonaangevende partners stellen hun getalenteerde mensen dus tegen een veel lager tarief ter beschikking dan ze bij andere opdrachtgevers doen;
partners hun locaties pro bono (dus om niet) ter beschikking stellen;
partners hun medewerkers in staat stellen om onbetaald vrijwillig Luisterend Schrijver te zijn tijdens werktijden.
Een klein tijdelijk team van professionals met dienstverband bij de stichting;
Pro bono (om niet) inzet van een aantal experts;
Onbezoldigde inzet van leden van de Raad van Toezicht;
Onbezoldigde inzet van niet-uitvoerend bestuurslid;
De vrijwillige (onbetaalde) inzet van duizenden Luisterend Schrijvers, die hun tijd en aandacht geven aan een benadeelde ouder om het zo belangrijke Feitenrelaas op te stellen.
Focus op oudertevredenheid, door een gedegen en wetenschappelijk onderbouwde aanpak die is ontwikkeld met ouders, kinderen en de professionals van de partner organisaties.
Bovenstaande leidt daarmee tot de lage operationele kosten die nodig zijn om een ouder te faciliteren in zijn of haar (gelijk)waardig herstelproces. Dit komt neer op ±5 000 – 8 000 euro per ouder. Ter vergelijk: de kosten van een overheidsroute bedragen ±60 000 euro per ouder.
De suggestie in het NRC artikel dat het werken voor SGH ‘lucratief’ zou zijn, is dan ook volledig onjuist. Zowel onze accountants als het ministerie van Financiën kunnen bevestigen dat SGH geen enkel commercieel belang heeft en dat hier geen sprake van is. Wij - en hopelijk vele anderen in Nederland - zijn onze partners enorm dankbaar voor hun expertise en onze missie-gedreven samenwerking.
In korte tijd hebben we met deze partners en Luisterend Schrijvers een professionele, sterke en gemotiveerde organisatie en operatie gerealiseerd. De enorme hoeveelheid werk die dagelijks wordt verzet door alle betrokkenen is zowel indrukwekkend als hartverwarmend. De onjuiste berichtgeving raakt hen dan ook hard en leidt bovendien wederom af van de duizenden ouders en gezinnen die nog steeds geen recht is gedaan.
Op 21 oktober deelden we reeds een toelichting op onze kosten-efficiëntie en Partneraanpak
Het hele bericht van 21 oktober vind je hier: https://www.gelijkwaardigherstel.nl/post/operationele-toelichting-op-mediaberichtgeving-19-oktober. We lichten de passages hierover eruit:
“De SGH-aanpak is tot aan de Pilot tot stand gekomen zonder overheidsfinanciering. De ontwikkeling van de SGH-aanpak de afgelopen vier jaar gedaan is gedaan op basis van een combinatie van pro bono inzet van vele deskundigen en financiering van private donateurs die de financiering van de tijdsinzet van met name ouders als ervaringsdeskundigen als ook out-of-pocket uitgaven van number 5 foundation mogelijk maakte. Kosten-efficiëntie van de operatie is dus vanaf het allereerste begin prioriteit geweest. Bij SGH is het uitgangspunt altijd geweest om de kosten van de operatie zo laag mogelijk te houden en de focus te houden op de schadevergoeding voor de ouders. We hebben naar ouders en de samenleving toe een zware verantwoordelijkheid. Naar ouders die maar wachten en wachten en niet verder kunnen met hun leven (het is inmiddels vijf jaar geleden dat de Raad van State oordeelde dat de besluitvorming rondom de toeslagen in strijd was met het recht); naar de samenleving omdat we geen gemeenschapsgeld willen verspillen.”
“SGH is een collectief van partnerorganisaties. Het voert een tijdelijke operatie uit. Daarvoor gebruikt het een mix van diensten die het afneemt van partnerorganisaties, de inzet van zelfstandigen en eigen medewerkers. Waar dat kan, zet SGH in op het aanstellen van medewerkers, waarmee de kosten laag gehouden kunnen worden. Echter, er zijn onzekerheden rond de duur van de hersteloperatie en de opdracht om gedupeerde ouders te helpen waar we voor staan. Die onzekerheid en de tijdelijkheid maakt flexibiliteit belangrijk. SGH benut daarom ook de kracht van de partnerorganisaties, omdat daar de kennis en kunde beschikbaar is en de partners die ook flexibel aanbieden, op basis van sociale tarieven.”
“Waar SGH diensten van partners betrekt, worden die op uurbasis afgerekend. Het uurtarief is gemaximeerd op het tarief van de sociale advocatuur. We sturen op een zo efficiënt en effectief werkende organisatie om zo de (afwikkelings) kosten per C-VSO zo laag mogelijk te houden. Door de inzet van externen tegen sociaal tarief en die flexibel ingezet worden hoeven geen kosten gemaakt te worden, zoals bureaukosten, secundaire arbeidsvoorwaarden, pensioen, verzekeringen, etc. Tevens kunnen de externen makkelijk afgeschaald (en opgeschaald) worden terwijl dat met arbeidscontracten niet gaat, vanwege bijvoorbeeld transitievergoedingen. De begroting voor de opschaling laat een kostenindicatie zien van diensten die betrokken worden van de partnerorganisaties, op basis van de afgesproken sociale tarieven. De vergelijking met een FTE gaat dan ook niet op omdat meerdere mensen van verschillende organisaties werkzaam zijn op de dossiers. De Partnerorganisaties brengen volgens afspraak de kosten per uur in rekening.
Vanuit SGH wordt gezorgd voor huisvesting, opleiding en benodigde faciliteiten van de mensen die allemaal vanuit hun eigen organisaties, hun diensten uitvoeren. Zij werken samen met een klein aantal vaste medewerkers van SGH en een groep zelfstandigen die als een flexibele schil dienen. Deze kosten worden, zoals eerder aangegeven, in rekening gebracht.”