top of page

Jouw (Gelijk)waardig Herstel

Voel je welkom bij een van onze Digitale Informatie Sessies

Ben je al bezig met jouw  (Gelijk)waardig Herstel?

Ben je nog niet bezig met (Gelijk)waardig Herstel?

De kinderopvangtoeslagenaffaire kwam drie jaar geleden aan het licht. De huidige aanpak loopt vast en is voor velen emotioneel belastend. Dat weet jij beter dan wie dan ook.

 

Misschien ben je moedeloos, boos en wanhopig dat jij en je gezin niet echt verder kunnen vanwege alle vertragingen. (Gelijk)waardig Herstel draait om jouw eigen regie en een rechtvaardig en eenvoudig herstelproces.

 

Met ons Feitenrelaas kunnen we snel je letselschadeposten en behoeften in kaart brengen.

Hoe dat werkt lees je hieronder op deze pagina.

Uitgangspunten van (Gelijk)waardig Herstel

Vertrouwen

Jouw verhaal is

leidend. 

Neutraliteit

Geen belang anders dan de oplossing en neutrale plekken in het hele land.

Eigen regie

In elke stap staat 

eigen regie 

centraal.

Collectiviteit

Een verenigde stem,

collectieve afhandeling en

waarden-gedreven coalitie.

Voor wie is (Gelijk)waardig Herstel?

(Gelijk)waardig Herstel is er voor jou als je 'erkend gedupeerde’ bent, en je eigen regie wilt over je herstelproces en levensgeluk. Als je:
 

  • Dóór wil met je leven en erkend wil worden als gelijkwaardige inwoner van Nederland: wie was je vóór alles begon, waar sta je nu en waar wil je naartoe;

  • Alle emoties, herinneringen en gebeurtenissen in één keer wilt vertellen en vastleggen als basis voor een integraal herstelproces? 

  • Een herstelproces wil waarbij erkenning en eenvoud belangrijker zijn dan het doorlopen van een lang proces van precieze schadeberekening met een onzekere uitkomst.

Hoe het werkt:

Aanmelding

Fase 1

Aanmelding

Je meldt je aan en volgt de Digitale Startbijeenkomst.

Feitenrelaas

Fase 2

Aanmelding

Je vertelt jouw verhaal aan een Luisterend Schrijver en schrijft samen jouw Feitenrelaas.

Schade Analyse

Fase 3

Aanmelding

Je volgt de Digitale Informatie Sessie. Daarna rekent een onafhankelijke Schade Analist jouw Feitenrelaas door. De Analist bespreekt de uitkomst met jou. 

Afronding

Fase 4

Aanmelding

Als je kiest voor het tekenen van de Collectieve Vaststellingsovereen-komst (C-VSO) wordt het schadebedrag aan je uitbetaald. 

Eigen Regie

Eigen Regie

Eigen Regie

Optekenen van Feitenrelaas

Aan de hand van ons Feitenrelaas zet je alles op papier: wie was je en waar stond je voor de terugvorderingen (verleden), waar sta je nu (heden) en wat is er nodig hebben voor herstel (toekomst).

​

Je schrijft je Feitenrelaas met een vrijwillig Luisterend Schrijver. De tijd die nodig is bepaal je zelf. Jouw Feitenrelaas is en blijft altijd van jou.

​

Vertalen in (im)materiële schadeposten met het Herstel Model

Onze onafhankelijke Schade Analisten lezen het Feitenrelaas met aandacht en vertalen de impactvolle gebeurtenissen hieruit naar (im)materiële schadeposten. Dit doen zij aan de hand van ons gedetailleerde Herstel Model dat met advocaten en ervaren letselschade experts is ontworpen. Dit model omvat abstracte bedragen in lijn met de rechtspraktijk die aan iedere impactvolle gebeurtenis hangen. De uitkomst wordt zorgvuldig met jou doorgesproken.

​

Richting een (Gelijk)waardig Herstel

Nu heb je het overzicht en kun je een onderbouwde en doordachte keuze maken voor de verdere afhandeling. Onder jouw mogelijkheden horen:

  • het afsluiten van een vaststellingsovereenkomst met de overheid (C-VSO)

  • een berekening van werkelijke schade via CWS (Commissie Werkelijke Schade)

  • of andere mogelijke stappen (zoals mediation, rechtspraak etc).

Wanneer kun je meedoen aan (Gelijk)waardig Herstel?

Op dit moment kun je je nog niet aanmelden.  

Zodra dat kan, gelden de volgende deelnemersvoorwaarden: 

  

  • Je beschikt over een volledige definitieve beschikking van de Integrale Beoordeling (IB) met bijbehorende berekening. 

  • In jouw Integrale Beoordeling (IB) is een schadebedrag van meer dan 30.000 euro opgenomen. Mede op verzoek van de Tweede Kamer is namelijk afgesproken dat de SGH-route primair (dus niet uitsluitend) wordt aangeboden aan ouders die volgens hun IB meer schade hebben dan de 30.000 euro die zij reeds uit de Catshuisregeling hebben ontvangen. We realiseren ons dat de hoogte van de IB natuurlijk niets zegt over de impact van de onrechtmatige terugvorderingen. Het Kabinet en SGH hebben daarom afgesproken om op korte termijn in overleg te treden over een oplossing voor de ouders die volgens de IB minder schade hebben dan de 30.000 euro die zij reeds uit de Catshuisregeling hebben ontvangen. Via onze website houden we je graag op de hoogte. 

  • Je neemt op dit moment niet deel aan een andere aanvullende schaderoute (CWS/regie route ministerie). 

  • Je mag wél in de wachtrij staan bij een andere route 

  • Je hebt niet al een andere aanvullende schaderoute afgerond 

  

Als je kiest voor een Collectieve Vaststellingsovereenkomst via (Gelijk)waardig Herstel dan verrekent het ministerie van Financiën de schadecompensatie uit de IB met de schadeberekening van (Gelijk)waardig Herstel. De compensatie voor schade in de IB bestaat uit een bedrag van €500,- per half jaar en in de gevallen van na de Herstelwet 25% van het terug te betalen bedrag. Gevallen van voor de Herstelwet hebben een ander percentage.  

  

De reden dat je niet tegelijk aan een andere route kan deelnemen is omdat het ministerie wil dat iedere ouder een kans krijgt om een aanvullende schaderoute te doorlopen. Als je in twee routes tegelijk zou meedoen beredeneert het ministerie dat je de plek van iemand anders bezet.​ 

  

Brief opzet grove schuld (OG/S-beschikking), ex-partner of deelgenomen aan een andere aanvullende schaderoute? 

Beschik je alleen over een brief opzet grove schuld (OG/S-brief) waarin het ministerie onderkent fouten te hebben gemaakt op het gebied van bijvoorbeeld een betalingsregeling, en kwam je eerder wel in aanmerking voor bijv. de Catshuisregeling? Dan kun je je straks (nog) niet aanmelden (Gelijk)waardig Herstel. Ook wij vinden het vreemd dat de overheid je eerst erkent met een brief, maar vervolgens niet in de Integrale Beoordeling. We blijven dan ook met het ministerie in gesprek over een oplossing. Ook hebben we afgesproken dat het Kabinet voor het einde van 2024 met SGH in overleg treedt over de mogelijkheid de SGH-route open te stellen voor ex-partners en ouders die al een andere aanvullende schaderoute volgen of hebben gevolgd. Via onze website houden we je graag op de hoogte. 

  

Ben in je in bezwaar/beroep tegen de Integrale Beoordeling? 

Dan kun je straks gewoon meedoen aan (Gelijk)waardig Herstel. Wanneer jij aan het eind van de route ervoor kiest om een Collectieve Vaststellingsovereenkomst (C-VSO) te tekenen, moet je je bezwaar of beroep intrekken. Dit is niet voor iedere ouder de beste keuze. Bijvoorbeeld als er een verschil van inzicht bestaat over wel of niet toegekende jaren, of dat er sprake is van een substantiële financiële impact. Je advocaat en of je naasten kunnen je hierbij het beste helpen en adviseren. 

  

Kun je je definitieve beschikking van de Integrale Beoordeling (IB) niet meer vinden?  
Dan kun je deze opvragen. Je kan dit doen door de volgende stappen te doorlopen: 

1. Ga dan naar https://herstel.toeslagen.nl/contact/  en zorg dat je de volgende informatie bij de hand: 

  • Je BSN-nummer 

  • Je geboortedatum 

2. Bel met het contactnummer dat op de website staat. 

Hierna stuurt de UHT de definitieve beschikking per post. 

Veelgestelde vragen en antwoorden 

In Arnhem (februari 2024) gingen we in gesprek met getroffen ouders, ambtenaren en uitvoerders en maakte tekenaar Maud Tiehuis deze tekening. 

Tekening Maud Tiehuis Stichting (Gelijk)waardigherstel.jpg
Rapport.png

De naam (Gelijk)waardig Herstel komt van het rapport van ouders, kinderen en jongeren, samengesteld door number 5 foundation in december 2021.

bottom of page